SCHIMMELNAGEL/HUID

Beschrijving

De schimmelnagel, in de volksmond ook kalknagel genoemd, heeft een vaak verkleurde (geelbruine), doffe en brokkelige nagelplaat. Meestal begint de infectie met een witte of gele plek aan de nageluiteinde of aan de zijkant van de nagel. Deze kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt.

Een schimmelinfectie aan de huid (in de volksmond zwemmerseczeem) treedt vaak op tussen de tenen, meestal tussen 4 en 5. Symptomen zijn makkelijk te herkennen. Roodheid, jeuk en huidschilfering. Zodra men denkt met een schimmel te maken te hebben is het raadzaam direkt met druppelen/smeren te starten. Consequent. Bedenk dat bij niet behandelen de schimmel zich kan uitbreiden naar de gehele voet of nagel. Een hoekje van de nagel behandelen duurt minder lang dan een hele aangetaste nagel. Een hele nieuwe nagel uitgroeien duurt 9 mnd. tot een jaar.

Iemand met een gezonde huid (goede PH-waarde) en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige en beschadigde nagels en huid.

Bedenk dat een schimmelinfectie nooit zomaar overgaat.

Behandeling

Ik frees de nagel zo dun mogelijk af en maak de omgeving van de nagel goed schoon. Verder adviseer ik om de nagel te druppelen, zeker in een begin stadium. Ook heb ik goede resultaten met pakkingen. Bedenk wel dat alle behandelingen van schimmelinfecties aan nagels en huid zeer consequent (meestal één tot twee keer per dag) moeten worden gedaan. Ook is het belangrijk schoenen en sokken met schimmeldodend poeder of spray te behandelen. In ernstige gevallen kunt u ook met de huisarts overleggen over orale medicatie.

Voetschimmel is besmettelijk en kan altijd overgedragen worden als u op blote voeten rondloopt. Denk ook eens aan het badmatje, gemeenschappelijke douches (slippers) of aan handdoeken die u deelt met anderen.

Ik ben gecertificeerd om monsters af te nemen van de nagel en/of huid dit om zeker te zijn van wel of geen schimmelinfectie. Ik stuur dit voor onderzoek naar het laboratorium van het UMC St. Radboud in Nijmegen. Dit onderzoek wordt door de zorgverzekeraar vergoed. (met toestemming van de huisarts).

 Naar aanleiding van de uitslag kan dan (in overleg met u) een behandelplan ingezet worden.

 

 

 

 

 

 

 

Wat kunt u zelf doen

*droog uw voeten goed af na het wassen, laat evt. even aan de lucht goed drogen.

*gebruik bv. steeds een schoon klein gastendoekje om de voeten te drogen.

*draag iedere dag schone katoenen of wollen sokken.

*wissel regelmatig met schoenen