INGROEIENDE NAGEL CORRIGEREN MET DE NAGELBEUGELTECHNIEK

Een veel voorkomende klacht betreft de ingroeiende teennagel. De in het vlees groeiende teennagel kan erg pijnlijk zijn. Vooral voor mensen met diabetes en/of reuma is het van groot belang om dit zo snel mogelijk te laten behandelen door een gespecialiseerd pedicure, omdat anders het risico op voet complicaties bestaat.

Een nagelbeugel van kunststof of metaal biedt vrijwel altijd de oplossing voor deze lastige aandoening. De nagelbeugel zal direct verlichting geven. De nagel wordt uit de de nagelwal opgetild door de beugel en hierdoor krijgt het ingroeiende deel de kans op een normale manier uit te groeien.

 

Het meeste werk ik met een plakbeugel "de podofix" of BS spangen. Bij heftige krommingen eerst met een titaniumbeugel. De manier van aanbrengen is totaal niet belastend voor de cliënt wat wel zo prettig is bij een gevoelige/pijnlijke nagel.

 

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd knippen van de nagels en een weke nagelomgeving door veel douchen of transpiratie. Zijwaardse druk van te smalle schoenen dwingt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaardse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.

Een ander veelgemaakte fout is dat men de hoek van de nagel schuin wegknipt om direct pijnverlichting te krijgen. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen.

 

TIPS ter voorkoming

Knip teennagels altijd recht en niet te kort. Knip nooit hoekjes weg. Evt. uitstekende hoekjes kunt u wat glad vijlen. Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in de hoogte.

Bent u erfelijk belast met rond groeiende nagels die dreigen in te groeien of zeer moeilijk te knippen zijn? Laat mij u adviseren wat er voor mogelijkheden zijn om de nagelgroei te begeleiden (reguleren).

Mijn advies kan ook een doorverwijzing naar de podotherapeut of huisarts zijn.